Domácí zeleninový vývar s houbami a čínskými nudlemi

Domácí zeleninový vývar houbami a čínskými nudlemi

Byly jsme nakupovat u Číňanů, takže se to neobešlo bez pár balíčků různých nudlí. Ty tentokrát použité jsou pšeničné (bohužel), jsou ale docela syté, což je do polévky dost praktické. No zbytek už tvoří podstatně prospěšnější ingredience – domácí pomalený zeleninový vývar, zelenina a houby. A stranou nemůžeme nechat ani bylinky, protože každý lísteček se počítá!

Co jsem použila (na 2 porce):

  • zeleninový vývar – máme domácí pomalený
  • hrstičku hub – dala jsem mraženou směs, dá se ale použít jakákoliv houba, čerstvá nebo sušená
  • hrstičku mražených zelených fazolek, kulatých. Pokud máte čerstvé, ještě líp
  • mrkev z vývaru
  • pár kousků mladého chřestu
  • ploché čínské pšeničné nudle
  • čerstvý koriandr
  • mořskou sůl

Vývar je kapitola sama pro sebe. Většinou děláme masový, tentokrát se ale pomaláč naložil jen zeleninou a kořením. Receptů na vývar je habaděj, není v tom ale žádná velká věda. Důležité je dát dostatek kořenové zeleniny, pěknou cibuli i se slupkou (pro barvu) a pak koření. Čas pak ze surovin vymáčkne maximum a my máme bez práce kvalitní základ polévky.

Mrkev z vývaru se pak dobře hodí k nakrájení do polévky, zůstává totiž pěkně pevná.

Do připraveného scezeného vývaru dáme nejdřív mražené suroviny a na kousky nakrájený chřest a zahříváme v hrnci. Jakmile vidíme, že nám suroviny změkly, přidáme nudle. Když i ty jsou hotové, stačí jen vhodit na kousky nakrájenou mrkev. Solení preferuju až při servírování, taky nesmíme zapomenout na koriandr nebo jakoukoliv jinou bylinku.

Domácízeleninový vývar z pomalého hrnce s houbami

Domácízeleninový vývar z pomalého hrnce s houbami