Domácí prý petit suisse/danonino

Recept na petit suisse - smetanový dezert

Nedávno jsem při brouzdání po blogách narazila hned několikát na recept na danonino, dřív petit suisse. Už je to děsně dlouho, co žádný takový výrobky nekupuju, nicméně recept na domácí verzi se mi moc líbil. Jeho testování se dost posunulo kvůli jedný obyčejný surovině – smetanovýmu sýru. Je potřeba totiž jedna vanička smetanovýho sýra, žervé, prostě něčeho takovýho. A dneska naši milí výrobci i do tohohle obyčejnýho výrobku doslova na**** všechno možný i nemožný. Čekala jsem proto na cestu do Lidlu, který jako jeden z mála do toho svýho dává jen smysluplný ingredience a ne odpad.

Taky jsem měla v plánu koupit originál danonino , abych věděla, jaký vůbec je a jestli ten můj výtvor se tomu podobá :). Bez čtení etiket do košíku nic nedávám. No a danonino jsem nedala. Nedalo se, vůbec nechápu, jak to může být pro děti. Takže mi nezbylo než věřit ostatním, že tak nějak ten danonino vypadá a chutná. Jinak samozřejmě, možných receptů jsou spousty, já zas jako obvykle dala dohromady svůj vlastní, s málem cukru a bez nějakých zbytečností.

Jinak po hledání na internetu mám dojem, že český a španělský danonino jsou dvě rozdílný věci. český že je víc o tvarohu a španělský že je jaksi „ridší“. Tohle je ta netvarohová verze tedy, jen pro pořádek :).

Suroviny (na necelé 4  klasické skleničky):

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 g čerstvého sýru typu žervé (pozor na složení!!!)
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 40 g domácího vanilkového cukříku – recept tady
  • 8 g želatiny v prášku či ekvivalent želatiny v jiné podobě

 

Na plotnu dáme hřát mléko, na menší plamen. Jakmile se začne blížit k bodu varu, stáhneme k udržování teploty a vmícháme želatinu, kterou jsme si nejprve rozmíchali v malinkém množství mléka. Necháme další 3-4 minutky při stejné teplotě (nevaří se!). Pokud vaše želatina vyžaduje jiné zacházení, prosím změňte tuhle část podle potřeby.

Mléko se želatinou stáhneme z plotny a vmícháme sýr. Můžeme si pomoci třeba tyčovým mixérem, k rychlejšímu odstranění hrudek. Necháme vychladnout.

Vedle si vyšleháme smetanu s cukrem. To pak vmícháme opatrně do vychladnuté směsi z předešlého kroku.

Naplníme tím skleničky, ideálně s víčkem nebo je nakonec přikryjeme potravinářskou folií. Uložíme do lednice, po asi 3 hodnách už bychom to mohli mít ztuhlé.

Domácí petit suisse

Recept na petit suisse natural

 

dify.cz

8 ks komentářů

  1. Ještě bych se prosím chtěla zeptat :-) Můžu použít svůj domácí pomazánkový sýr (lučinu) a místo želatiny třeba agar??? Děkuji za odpověď :-) Krásný den ……..

    1. Žirafko, hledala jsem recept na domácí pomazánkový sýr a narazila rovnou na ten tvůj – zítra vyzkouším, a pak z něj udělám Pájino Danonino.
      Pavli, prosím tě, na kolik to je asi porcí (malých jogurtovek)? Díky za odpověď.

      1. Malých jogurtovek, no, dobrá otázka :) vyjdou z toho čtyři necelý klasický skleničky, takže že by těch malinkejch bylo dvakrát tolik?

  2. asi je fakt nejlepší kupovat pouze základní suroviny a zbytek si dělat doma. Já si dělám domácí „žervé“ tak, že smíchám velký (500g) jogurt (nejlépe 10% tuku, ale dá se použít i ten 3,9%) s kelímkem smetany na šlehání, dle chuti osolím, opepřím, na misku dám husté sítko, na to plátýnko nebo velký kapesník, naleju a nechám 24h odstát. To je čistě obyč varianta. Přidávám si ještě svoje koření nebo čerstvé bylinky dle chuti a nálady :)
    recept na danonino si určitě tisknu. Už mám svůj recept na pribiňáka a termix, zařekla jsem se, že tyto „chuťovky“ už kupovat nebudu.

    1. Super, diky za postup! Odkapavani je super, ja delam teda samotnej jogurt, nejradsi reckej. Se smetanou to musi bejt husty :) ja si prave chci taky udelat sbirku podobnejch receptu, svaciny se nesmi zanedbavat :) a sou to vsechno hodnotny a moc dobry veci a dohromady to da prd prace

  3. a můžu se zeptat, jak děláš řecký jogurt? Já mám doma jogurtovač, ale dělám z krabicového mléka, takže žádná sláva… :/

    1. Se priznam, ze reckej mivam kupovanej. Ale jinak kdyz se do mlika da smetana (nesmi bejt zadny ecko), tak se zvysi podil tuku.a pak zahrivani po delsi dobu taky zhustuje.on ale ten dojem hustoty udela nekdy i samotny jogurtovani.zalezi na podminkach a konkretni kulture. Ale tim vykapanim se taky neco spravi.