Domácí lehce vanilková zmrzlina (pokus první)

Čerstvá vanilková zmrzlina se žloutky

Z dětství mám jednu takovou vzpomínku na zmrzlinu. Už si ani nejsem tak úplně jistá, jestli je ta vzpomínka skutečná, nebo jestli si sama v mysli vyrábím představu o dokonalé zmrzlině. Každopádně tenhle můj sen je lehce smetanový, lehoučce vanilkový a celkový dojem? No dokonalost sama.

Shodou okolností jsem se teďka nedávno dostala k receptům na zmrzliny. A ještě větší náhodou k jednomu zapomenutému zmrzlinovači v Lidlu. (k výrobě zmrzliny vůbec není potřeba tahle mašinka, ale to nevadí). Takže nakonec došlo na proměňování snu v realitu. A ten můj „dream comes true“ je nakonec přeci jen skoro tady. Ještě je pár věcí na vylepšování, to jo, ale tahle zmrzlina je velká letní dobrota s minimem práce v případě, že máte zmrzlinovač, pokud ho nemáte, jak je to velká letní dobrota zaplacená nějakým tím mícháním.

Co potřebujeme (na necelého 3/4 litru, tj. 4 slušné porce):

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 200 ml smetany
  • 3 lžíce domácího vanilkového cukru – recept tady
  • 4 žloutky

Dopředu avizuju, že tahle verze není zrovna z těch nejsladších. Je jemnoučká a jen malinko nasládlá. Pokud chcete sladkou, oslaďte dle vlastního uvážení (a na vlastní nebezpečí:)).

Vajíčka by měla být kvalitní a čerstvá. Žloutky se nebudou tepelně upravovat, takže nejlépe si zajistit vajíčka od zdravých slepiček nebo aspoň z dobrých chovů, kde slípky netrpí. Taková vajíčka jsou velmi bezpečná a navíc chutnější (což ale ve zmrzlině nepoznáme) a mnohem výživnější. Takže zpátky ke žloutku. Ten necháváme nakonec. A nedotýkáme se ho prsty a nesmí přijít do styku ani se skořápkou.

K přípravě zmrzliny. Je to super rychlé a v téhle verzi zastudena. Žádné zahřívání surovin. Pěkně v misce smícháme mléko se smetanou. Pokud jsou ve smetaně hrudky, necháme ji při pokojové teplotě ještě v obalu trošku povolit a pak v mléce kvedláme do té doby, dokud nedostaneme směs bez hrudek. Takže výsledkem tohoto kroku je takové tučnější mléko.

Vedle v mističce si smícháme vypreparované žloutky a cukr, vznikne nám z toho taková kašička. Tu pak vmícháme do mléka se smetanou a pěkně promícháme. Dostaneme světle žluté mléko s černými vanilkovými tečkami. A vanilkový základ zmrzliny je na světě.

Teď máme dvě možnosti – použít zmrzlinovač, nebo se obejít bez něj.

Pokud máte zmrzlinovač, snad máte i misku k akci připravenou v mražáku. Pokud ovšem nemáte vymakaný zmrzlinovač, který bude chladit přímo sám. Takže jen ve zkratce – čistou vychlazenou misku zasadíme do mašinky, připravíme si víko s metlou, do nádoby vlijeme naši zmrzlinovou směs, hned přiklopíme víko a spustíme. Za zhruba 30 až 40 minut máme zmrzlinu na světě.

Pokud nemáte zmrzlinovač, uděláte si vlastní verzi. Potřebujeme velkou mísu naplněnou ledem, malou a spíš mělkou misku na míchání zmrzliny. A míchadlo a ruku. Uděláme si tak provizorní podmínky pro výrobu zmrzliny. Stačí nám směs v misce tak dlouho míchat, až začne tvořit měkkou zmrzlinu.

V obou případech je výsledkem spíš měkká zmrzlina, kterou je nejlepší hnedka servírovat. Pokud ji ale dáte zmrazit, bude pevnější a taky moc dobrá. Při vyndání z mražáku ji je ale potřeba nechat chvilku povolit.

K tématu zmrzlinovače se ještě vrátím. Je to vynález, který v létě udělá spoustu radosti a pomůže k přípravě  jednoduchých a zdravých dezertů.

Domácí zdravější verze vanilkové zmrzliny

Domácí smetanovo vanilková zmrzlina