Domácí jahodový džem, speciálně na zmrzliny

Jednoduchý džem z jahod - jak udělat

Tohle léto hodlám dělat spoustu zmrzlin. Bohužel v tu dobu ale budou jahody už dávno pryč, aspoň u nás jo. Našlo se ale skvělý řešení – udělat speciální jahodový džem. Ten bude pak v létě po ruce (tím si už nejsem tak úplně jistá, už pravděpodobně nebude :))… a pomůže nám připravit tu nejlepší zmrzlinu na světě.

O tom, že je tenhle jahodový džem lahůdka, svědčí fakt, že dvě skleničky už jsou fuč. Je poměrně řídký, což se na zmrzlinu (ale třeba i na lívance) docela hodí. A ano, uvidíte v něm cukr. Nešálí vás zrak. Díky tomu se míň osladí zmrzlina a celkový obsah cukru pořád bude dost rozumný.

Co potřebujeme:

  • 2 díly jahod
  • 1 díl nerafinovaného třtinového cukru

Dobře omyté a odšťopkované jahody nakrájíme na menší kousky a společně s cukrem přivedeme k varu. Snížíme plamen a udržujeme, dokud směs trošku nezhoustne – opravdu jen maličko, chceme z vody něco jako sirup.

Směsí plníme čisté, nejlépe vypařené sklenice, pořádně je zavíčkujeme a naskládáme na utěrku dnem vzhůru.

Pokud nám při vaření vznikne nějaká pěna, dáme ji do jedné speciální skleničky a můžeme ji okamžitě sníst.

Recept na domácí jahodový džem

2 ks komentářů

    1. Nás už sezona (prodávaných) pomalu opouští… tak aspoň těch pár skleniček… no ale je jasný, že ze zahrádky je prostě jiná liga.. snad příští rok :)