Domácí gnocchi s celozrnnou moukou

Domácí gnocchi s celozrnnou moukou

Gnocchi patří mezi nejznámější výtvory italské kuchyně. Už dlouho jsem se proto na ně chystala, ale pořád jsem neměla tu správnou náladu na to se s nimi „patlat“. Konečně ale přišel jejich čas. Vzala jsem si na pomoc recept od Angelis a vyměnila obyčejnou mouku za celozrnnou. A už to jelo :)

Co potřebujeme:

  • 2-3 díly brambor
  • 1 díl celozrnné mouky
  • 1 vejce na 1,5 až 3 kila surovin

Jak vidíte, množství surovin může být opravdu proměnlivé. Protože jsem měnila bílou mouku za celozrnnou, hledala jsem, jak moc lze gnocchi „odlehčit“ – tedy dát méně mouky, aby výsledkem nebyly bojové gnocchi :) Jako na spoustu věcí i tady nejsou žádná jednotná pravidla, každý má svůj oblíbený poměr surovin. Obcně by mělo platit, že čím více mouky dáme, tím bude výsledek tužší.

Brambory dáme vařit – ideální ve slupce, aby nám neuteklo tolik živin. A vodu nesolíme. Když jsou uvařené, zbavíme je vody a odstavíme. Jakmile jsou chladnější, oloupeme je. Pak už stačí brambory propasírovat, rozmačkat, rozmixovat. Aby nám vznikl co nejjemněší základ těsta.

Do brambor dáme asi polovinu množství mouky a vajíčko. Začneme zpracovávat v těsto a postupně přisypáváme a zapracováváme mouku. Výsledné těsto bude lehce lepit.

Jednoduchý recept na domácí gnocchi

Pracovní místo si pomoučíme, vezmeme si kus těsta a začneme prsty/dlaní tvarovat váleček. Díky přítomnosti mouky to půjde dobře a lepení se tak zbavíme. Já válela na asi 2 cm v průměru a krájela po centimetru. Vy to klidně můžete obrátit :) Výsledkem budou zhruba stejně velké kousky o velikosti asi 1 x 2 x 1,5 cm. Velmi důležité je pokládat jednolivé gnocchi tak, aby se navzájem nedotýkaly, také přijde vhod, pokud budou maličko pomoučené.

Vytvořené gnocchi dáváme jednotlivě (ale rychle) do vařící osolené vody. Hotové jsou raz dva, stačí čekat, než vyplavou na hladinu. Já je už vybírala ve chvíli, kdy si směrem k hladině poskakovaly.

Domácí gnocchi jsou měkčí než ty kupované, stačí si ale pohrát s těstem a najít si tu svoji správnou konzistenci. Můžeme si tak dopřát italskou specialitu vyrobenou tradičně z těch nejlepších surovin.

Originální recept od Angelis najdete tady.

Domácí celozrnné gnocchi