Domácí bezlepkové čokoládové sušenky s kokosem

Domácí bezlepkové čokoládovo kokosové sušenky

Poslední čokoládové sušenky mi pořádně ležely v hlavě. Recept jsem malinko překopala a udělala ho bezlepkový!

Co potřebujeme (na 1 plech):

  • 2 hrnky kokosové mouky
  • 1 hrnek bezlepkové směsi – v mém případě 2 díly rýžové, 2 díly kukuřičné a 1 díl tapiokové mouky
  • 5 lžic sádla
  • 6 lžic kakaového prášku
  • 4 lžíce nerafinovaného třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • asi 20 lžic hotového rooibos čaje – dle potřeby

Dáme žhavit troubu na asi 170 stupňů.

Bezlepkovou mouku, kokosovou mouku, cukr, kakao a skořici smícháme ve velké míse. Přidáme sádlo a asi 10 lžic výluhu z rooibosu (klasického hotového rooibos čaje). Začneme zpracovávat a přidáváme tekutinu dle potřeby. S výsledným těstem by se nám mělo dobře pracovat. To moje bylo poměrně měkké, tvarovala jsem ho takto: nejdříve jsem vytvořila kuličku, na podložce ji splácla a poté vykrojila vyhrajovátkem a zbylé těsto odstranila. Určitě je lepší pracovat přímo na plechu vyloženém pečícím papírem.

Domácí bezlepkové čokoládovo kokosové sušenky

Plech dáme do trouby a necháme asi 20 minut péct. Kvůli vysokému obsahu kakaa jsem pak teplotu stáhla na asi 150 stupňů a nechala dosušovat dalších asi 20 minut, protože sušenky byly asi centimetr vysoké. Slabší sušenky tedy hlídáme jako ostříž :)

Tyto bezlepkové čokoládové sušenky z kokosové mouky jsou taky dost podobné sušenkám koka. Myslím, že by měla jít použít většina bezlepkových muk. U rýžové obzvlášť je potřeba dát pozor na jemnost. Určitě jednou ze zásadních ingrediencí je sádlo, které dává sušenkám typickou strukturu, a zrovna tak kokosová mouka, která nám nahradí velkou část jinak moučného základu.

PS: místo kokosové mouky jde použít i umixovaný strouhaný kokos, výborně ho pořídíte na zodo.