Dobře jíst, lépe se cítit. Jak na to. 200 osvědčených tipů, jak se správně stravovat pro zdraví a pohodu.

Kniha Dobře jíst, lépe se cítit - recenze

Před nějakou dobou jsem se chlubila na facebooku zásilkou se dvěma knížkama od Metafory. Konečně přináším recenzi té druhé z nich, zaměřené na jídlo. Je to zase z řady “Jak na to”, tentokrát s názvem Dobře jíst, lépe se cítit. Jak na to. 200 osvědčených tipů, jak se správně stravovat pro zdraví a pohodu (je to tahle). Její autorkou je Dr. Judith Rodriguez.

Pár slov na úvod o knize a autorce

Na první pohled knížka zaujme obrázky a evidentním utříděním informací do menších logických celků, které se snáze “konzumují”. Není proto problém knížku otevřít na libovolné straně a začít číst nebo jen projíždět jednotlivé části a čerpat tam, kam naše oči zabloudí. Právě tohle dokazuje, že se opravdu jedná o knihu, která je sbírkou tipů a jejím cílem není přehltit. Dle mého je jejím cílem orientovat, pomoci v každodenním “boji”, který vedeme, když se rozhodujeme, co dáme do košíku nebo do pusy. Zjednodušit nám to zrovna jako zpříjemnit.

Autorka, doktorka Judith Rodriguez, v současné době působí při University of North Florida, má za sebou ale hodně zkušeností z akademického světa i soukromé korporátní sféry. Věnuje se různým aspektům výživy a jednou z jejích specialit je výživa pro latinos neboli hispánce. Pro zajímavost, její životopis je zde.

Struktura knihy

Kniha má pět velkých částí, každá z nich je věnovaná určitému širokému tématu a pomáhá nám řešit konkrétní otázky. Kapitoly se věnují těmto tématům: stravování doma, nakupování, stravování se mimo domov, dále dietám a stravovacím režimům a nakonec taky různým speciálním požadavkům na stravování. Na konci knihy pak najdeme docela dlouhý seznam různých dalších zdrojů informací.

Jednotlivé kapitoly se dělí na dílčí témata. Najdeme v nich jak teoretické informace, tak praktické tipy, recepty, nápady. Tohle je jedna z věcí, která z knížky dělá opravdu použitelnou společnost na cestě za zdravějším životním stylem. K čemu je totiž číst hodiny o tom, jak musíme jíst míň cukru? To, co potřebujeme, je vidět možnosti. A ty možnosti hned vyzkoušet. Třeba konkrétně u sladkého hnedka vidíme, že med je lepší volba už jen proto, že má vyšší sladivost a ve finále nám ve srovnání s cukrem postačí menší množství. Takových věcí najdeme uvnitř spoustu. A týkají se plánování stravování, nakupování surovin, vaření i výběru jídla mimo domov.

Dobře jíst, lépe se cítit - recenze

Pár vybraných bodů, které stojí za to

Pokud sledujete můj blog, víte, že jsem proti mainstreamovým výživářským doporučením. Proto jsem zprvu k téhle knížce přistupovala opatrně, nevěděla jsem, co čekat. Judith je totiž přeci jen “klasická” odbornice na výživu. Pohybuje se v akademickém prostředí, v různých asociacích a institucích, které hlásají klasickou teorii o počítání kalorií a tucích-zabijácích. Překvapila mě ale. Její průvodce je totiž dost rozumný a míří tam, kam je potřeba – k přirozené stravě.

I když už vyšel Můj talíř, který se odklání od obilovin, málokdo ho chce brát v potaz. Judith ale vychází z modelu podobného talíři – jasně a stručně ukazuje, jaká je správná skladba potravin pro běžného člověka. A docela bez problému se s ní dá souhlasit. Hodně důraz klade na zeleninu, o něco menší pak na sacharidy, což je veliké plus. Zeleninu u ní najdeme všude. Za to opravdu palec nahoru. Většina výživářů totiž nakonec skončí u hromady sacharidů a salátku. Ona ne.

U používání hodnotných potravin ještě zůstaneme. V její knížce najdeme i superpotraviny. A to hlavně ty běžnější. Netvrdí nám, že musíme jíst ty a ty semínka z druhé strany zeměkoule. Nabídne nám věci jako česnek, jablka nebo třeba slunečnici.

Jedním z pro mě nejprovokativnějších témat jsou tuky. Tuky jsou mainstreamem prezentovány obecně jako zabijáci, všude nás nabádají k low-fat pokusům. V téhle knížce taky najdeme nějaké indicie o tom, že tuku bychom měli jíst míň. Ovšem jedna rada v kapitolce o sladkém mě moc mile potěšila. Zní “Zařaďte do své stravy hodně zdravých tuků”. Je to směřované k boji s chutěmi na sladké. Moudrá to rada a moc překvapivá. Samozřejmě, můžeme se dohadovat o tom, co přesně myslí pod pojmem zdravý tuk. Už ale jen fakt, že tuky bere jako spojence, je dobrá zpráva.

Všem knihám vytýkám počítání kalorií. Tady to bohužel nedopadne jinak. Docela často se téma kalorií v knížce objevuje a podle mě docela zbytečně. Jelikož nás nabádá ke konzumaci hodnotných potravin, téma kalorií je podle mě bezpředmětné. Ale uznávám, sledování kalorií je mánie a spousta lidí si bez energetických hodnot nedokáže představit život, natož zdravou stravu.

Učíte se vařit? Učíte se zdravě jíst?

Dneska si docela hodně lidí myslí, že vařit je složité, že se to těžko učí a já nevim co. Judith naštěstí zastává taky domácí přípravu jídla a hodně jejích tipů se vaření týkají. Dává nám k dispozici třeba tabulky s dobou vaření různých potravin, radí, jak určité potraviny připravovat.

Vlastně všechny informace a tipy jsou podle mě jako dělané pro ty, kteří stále ještě bojují a ne a ne se dostat na tu správnou cestu. Začátky jsou složité a zapomenout na pytlíky a krabičky z obchoďáku může být těžká věc. Proto je právě tahle sbírka tipů dobrá, protože snadno orientuje a umožňuje jít krok za krokem. To poslední, co člověk na začátku změny potřebuje, je lavina teorií a komplexních pravidel. Na začátku je důležitá jedna věc – začít. Začít rozumně. Nepotřebujete složité popisy procesů v těle ani sáhodlouhé výčty účinků jednotlivých fytochemikálií. Potřebujete začít dobře nakupovat, vařit a jíst. Tečka :).

Knížku najdete tady.

Dobře jíst, lépe se cítit - recenze

Kniha Dobře jíst, lépe se cítit - recenze

dify.cz
Countrylife.cz

4 ks komentářů

    1. Tak záleží na tom, v jaký fázi seš :). Pokud seš tak v první půli cesty ke zdravýmu stravování, tak bude knížka určitě super, protože tam těch tipů je fakt hodně a hodně pomůže. Pokud už znáš dost věcí, hodně toho máš vyzkoušenýho a hledáš vylepšení nebo tvrdý fakta, tak to už si myslim pro tebe moc nebude. Zkus do ní mrknout v knihkupectví a uvidíš.

      1. No jestli to mám shrnout tak asi někde mezi :-) ale asi si ji objednám, už jsem právě dlouho nic o jídle nečetla, protože jsem hloubala nad domácí přírodní kosmetikou:-) a mimochodem dnes musím vyrábět ten tvůj super krém s lékořicí a kadidlem, na ekzémy je vážně suprovní:-)) díky moc za něj, protože jinak nevím jak dlouho bych se s tím ještě potýkala:-/