Taky si občas potřebujete někde na cestě namazat ruce, ošetřit záděrku, začne se vám trhat koutek nebo praskat rty? Takových emergency situací může být mnoho a naše jediná šance, jak je zvládnout, je mít při sobě první pomoc. Já mám tento univerzální kelímek. Popravdě, původně jím vůbec neměl být – originálně se měl jmenovat balzám na rty. Vydrželo mu to tak čtyři dny. Poté se přeměnil v mého nejlepšího kamaráda do kabelky. Navíc je ohromně jednoduchý a rychlý na výrobu, takže máte jistotu, že bez něj nikdy nezůstanete.
Suroviny na univerzální kelímek:
- včelí vosk – 1 díl
- kakaové máslo – 2 díly
- kokosový olej – 1 díl
- esenciální olej – viz níže
- nádobky – malinké skleněné, plastové či kovové krabičky, kelímky a tak dále, velmi dobře vymyté
V malé nádobce (u mě v malé skleničce) ve vodní lázni roztavíme včelí vosk, přidáme k němu kakaové máslo a kokosový olej. Vše dobře smícháme a nalijeme do připravených nádobek. Když vidíme, že už směs vychladla, ale ještě neztuhla, přidáme esenciální olej – tak 4-6 kapiček na klasické malé kontejnerky, a velmi dobře zamícháme – já míchám párátkem, na každý olej vezmu nové. Teď už stačí jenom vyčkat (a nebo taky ne:))
Volba esenciálního oleje
Volba esenciálního oleje je zcela na vás – ovšem pro maximální univerzálnost je dobré vybrat jeden z následujících (s odkazy k zakoupení):
levandule, tea tree, eukalyptus, máta, skořice, bylinky jako šalvěj, tymián, rozmarýn
Všechny mají antimikrobiální účinky, takže budou nápomocné všude tam, kde potřebujeme desinfikovat a hojit.
Pár poznámek…
Jelikož je tenhle balzám první u nás publikovaný, určitě si zaslouží více pozornosti. První věc, na kterou musíme myslet, je čistota. Veškeré předměty, které přijdou s naším výrobkem či surovinami do styku, musí být perfektně čisté. Všechny suroviny zahříváme pouze tak, aby se s nimi mohlo pracovat – s teplem ztrácejí na kvalitě. Esenciální oleje (a další na teplo citlivé složky) přidáváme až „na poslední chvíli“ – tak, aby se mohly dobře vmíchat, ale aby se neznehodnotily.
Konzistence nemá na kvalitu zas až takový vliv – pokud nám nevyhovuje, příště přidáme buď více vosku pro tužší výsledek, nebo více oleje pro měkčí.
Díky za Vaše nádherné stránky, mám pocit že dnes ani nepůjdu spát. Mám potřebu to tady celé probádat. Odteď jsem Vašim věrným pozorovatelem a obdivovatelem :) Díky
Ahoj Léňo, díky moc za Tvoje slova. Doufám, že stránky dobře poslouží a jakékoliv komentáře jsou vítány! :)
Zkoušela jsem.. Je to zajímavá kombinace vůní, kuchyň byla celá provoněná jako ve včelařství, čokoládovně a skořicárně někde na pláži pod kokosovou palmou :) Myslím ale, že 4 – 6 kapek na každý kontejnerky je moc (já měla EO skořici), dala jsem 4 a rty mi docela zčervenaly a i pleť pálila. Nevím, jestli mi nesedl nebo toho bylo opravdu moc. Takže jsem do druhé várky dala jenom 2 kapky do celého a i tak to trošku pálí, ale možná je to tím, že to desinfikuje :) Děkuji za recept! Snad to jako dárečky poslouží! :))
Ahoj, díky za komentář! :) No skořice je, řekněme, „brutální“, někdy míň, nekdy víc, záleží na konkrétním kusu. Má v sobě dráždivý složky, který jsou sice někdy k užitku, ale pokud vyvolávaj reakci, tak je lepší se vyhnout dennímu užití. Můžeš ale udělat jednu věc – udělat skořicový macerát v oleji (naložíš na kousky nalámanou kůru do oleje, někdo to ještě lehce zahřívá, necháš macerovat). Nezkoušela jsem tenhle kokrétní, ale obecně to dobře funguje, olej se ovoní, ochutí, získá některý z těch dobrých látek ze suroviny.. a hlavně je slabší než EO :) Můžeš ho pak použít většinou jako tu olejovou bázi v receptu