DIY kosmetika: univerzální kelímek, nejlepší přítel do kabelky

Univerzální kelímek - multifunkční DIY produkt

Taky si občas potřebujete někde na cestě namazat ruce, ošetřit záděrku, začne se vám trhat koutek nebo praskat rty? Takových emergency situací může být mnoho a naše jediná šance, jak je zvládnout, je mít při sobě první pomoc. Já mám tento univerzální kelímek. Popravdě, původně jím vůbec neměl být – originálně se měl jmenovat balzám na rty. Vydrželo mu to tak čtyři dny. Poté se přeměnil v mého nejlepšího kamaráda do kabelky. Navíc je ohromně jednoduchý a rychlý na výrobu, takže máte jistotu, že bez něj nikdy nezůstanete.

 

Suroviny na univerzální kelímek:

  • včelí vosk – 1 díl (koupit)
  • kakaové máslo – 2 díly (koupit)
  • kokosový olej – 1 díl (koupit)
  • esenciální olej – viz níže
  • nádobky  – malinké skleněné, plastové či kovové krabičky, kelímky a tak dále, velmi dobře vymyté (třeba tento hliníkový)

V malé nádobce (u mě v malé skleničce) ve vodní lázni roztavíme včelí vosk, přidáme k němu kakaové máslo a kokosový olej. Vše dobře smícháme a nalijeme do připravených nádobek. Když vidíme, že už směs vychladla, ale ještě neztuhla, přidáme esenciální olejíček – tak 4-6 kapiček na klasické malé kontejnerky, a velmi dobře zamícháme – já míchám párátkem, na každý olejíček vezmu nové. Teď už stačí jenom vyčkat (a nebo taky ne:))

Volba esenciálního oleje

Volba esenciálního oleje je zcela na vás – ovšem pro maximální univerzálnost je dobré vybrat jeden z následujících (s odkazy k zakoupení):

levandule, tea tree, eukalyptus, máta peprná, skořice, bylinky jako šalvěj, tymián, rozmarýn

Všechny mají antimikrobiální účinky, takže budou nápomocné všude tam, kde potřebujeme desinfikovat a hojit.

Pár poznámek…

Jelikož je tenhle balzám první u nás publikovaný, určitě si zaslouží více pozornosti. První věc, na kterou musíme myslet, je čistota. Veškeré předměty, které přijdou s naším výrobkem či surovinami do styku, musí být perfektně čisté. Všechny suroviny zahříváme pouze tak, aby se s nimi mohlo pracovat – s teplem ztrácejí na kvalitě. Esenciální oleje (a další na teplo citlivé složky) přidáváme až „na poslední chvíli“ – tak, aby se mohly dobře vmíchat, ale aby se neznehodnotily.

Konzistence nemá na kvalitu zas až takový vliv – pokud nám nevyhovuje, příště přidáme buď více vosku pro tužší výsledek, nebo více oleje pro měkčí.

4 ks komentářů

    1. Ahoj Léňo, díky moc za Tvoje slova. Doufám, že stránky dobře poslouží a jakékoliv komentáře jsou vítány! :)

  1. Zkoušela jsem.. Je to zajímavá kombinace vůní, kuchyň byla celá provoněná jako ve včelařství, čokoládovně a skořicárně někde na pláži pod kokosovou palmou :) Myslím ale, že 4 – 6 kapek na každý kontejnerky je moc (já měla EO skořici), dala jsem 4 a rty mi docela zčervenaly a i pleť pálila. Nevím, jestli mi nesedl nebo toho bylo opravdu moc. Takže jsem do druhé várky dala jenom 2 kapky do celého a i tak to trošku pálí, ale možná je to tím, že to desinfikuje :) Děkuji za recept! Snad to jako dárečky poslouží! :))

    1. Ahoj, díky za komentář! :) No skořice je, řekněme, „brutální“, někdy míň, nekdy víc, záleží na konkrétním kusu. Má v sobě dráždivý složky, který jsou sice někdy k užitku, ale pokud vyvolávaj reakci, tak je lepší se vyhnout dennímu užití. Můžeš ale udělat jednu věc – udělat skořicový macerát v oleji (naložíš na kousky nalámanou kůru do oleje, někdo to ještě lehce zahřívá, necháš macerovat). Nezkoušela jsem tenhle kokrétní, ale obecně to dobře funguje, olej se ovoní, ochutí, získá některý z těch dobrých látek ze suroviny.. a hlavně je slabší než EO :) Můžeš ho pak použít většinou jako tu olejovou bázi v receptu