Je léto a s ním je tu spousta cuket, všude. Tahle skvělá zelenina se dá použít na tisíce způsobů a vždycky je dobrá. Doteď jsme dělaly hlavně grilovanou a opékanou na pánvi, takže přišel čas na změnu, alespoň pro jednou :). Zeleninový karbanátky jsem nedělala už dost dlouho a vůbec nechápu proč. Takže cuketa šla do karbanátků a k nim jsem udělala jen super easy jogurtovou omáčku.
Co jsem použila – na karbanátky (2 velký porce):
- 3 středně velký cukety
- 3 hrnky kvalitních corn flakes, který jsem potom umixovala
- asi půl hrnku kukuřičný mouky
- 1 vejce
- asi 3 lžíce strouhanýho parmezánu
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- olivový olej
na omáčku
- jogurt
- strouhaný parmezán
- česnek
- sůl a pepř
Do jídel tohohle typu dost nerada dávám klasickou mouku s lepkem. Většinou ji nahradí kukuřice, jako tady. Ráda používám corn flakes (s dobrym složením, pozor na ně), který pak umixuju a maj za prvý trochu zajímavější strukturu, za druhý jsou taky takový lehčí. Až pak dosypávám mouku (kukuřičnou) podle potřeby.
A teď k postupu…
Cuketu nastrouháme na jemnym struhadle. Necháme chvilku, pár minut, odpočinout. A to tím způsobem, že u jedný strany misky uděláme do hmoty ďolík až na dno. V tý prohlubni se nám začne sbírat voda z cukety, kterou opatrně vylijeme nebo lžící vybereme. Chceme se zbavit přebytečný tekutiny.
Poté přidáme vejce, umleté corn flakes, parmezán, prolisovaný česnek, osolíme+opepříme. Dobře promícháme. Podle potřeby postupně přidáváme kukuřičnou mouku, až získáme pěkný trošku vlhčí těsto. Karbanátky chceme mít foremný, ale zas to nesmí být samá mouka. Z hmoty formujeme kuličky, ty pak rozplácneme do formy karbenátku o tloušťce tak 1-1.5 cm.
Karbanátky opékáme na dobře rozpálené pánvi s troškou olivového oleje, z obou stran.
(vždycky se vyplatí udělat jeden zkušební a podle něj pak případně dochutit směs)
Teď už zbývá jen jogurtová omáčka. V misce smícháme všechny suroviny – jogurt s parmezánem, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. A máme hotovo.
Jak vlastně (ne)vypadá složení takových kvalitních corn flakes? :)
Ahoj Elis, nejlíp aby tam byla jen kukuřice, slad, sůl a maximálně trošičku cukru… rozhodně žádný emulgátory ani jiná chemie :)
Děkuju, Pavli, takže žádnej chyták :)
To vyzkouším, úplně se mi sběhly sliny.