Čokoládové tiramisù, na doma i do práce

Domácí čokoládové tiramisù - recept

Kdysi bylo tiramisù děsně v kurzu. Dělalo se všude a dělalo se hrozně. Párkrát jsem ho někde měla, ale urvaná jsem z něj nebyla. Pokaždý bylo úplně jiný, byla to prostě taková „buchta“. Takže v Itálii mě pak nikdy nelákalo, nikdy jsem si ho tam nedala. No jo, jenže pak o něm začala mluvit Zuzka, jednou, dvakrát, desetkrát. Kolikrát jsme večer končily konverzaci s tím, že jde dělat tiramisù na další den. A ve mě to začalo hlodat. Jednou moje oči v Lidlu padly na ten kelímek s mascarpone a bylo rozhodnuto…

Pokud jde o italský recepty, vždycky samozřejmě nejdřív mířím pro rady k Zuzce. A pak kdyžtak hledám úpravy, podle toho, co mám doma nebo pokud chci něco změnit. U tiramisù jsem chtěla přidat čokoládu, protože čokoládový dezerty jsou prostě pohádka. Takže jsem to dovylepšila čokoládou a taky nepoužila piškoty ,ale piškot. Je to ta míň sladká varianta, kterou Italové používají.
Jinak, i tady existují stovky receptů na tiramisù. Poměry surovin se můžou lišit, najdete i spoustu chuťových variant. Důležitý je mít kvalitní suroviny a dělat to s láskou tak, jak to dělají v jeho domovině .

Jo a ještě poznámka. Určitě jste si všimli názvu článku. Tiramisu se dá připravit i do skleničky s dobrým víčkem. Díky tomu si ho můžete vzít třeba do práce nebo do školy a provokovat všechny kolem :D.

Co potřebujeme (vyjde na 1 klasickou dortovou formu, nebo na menší formu a 2 skleičky)

  • 500 g mascarpone
  • 80 g třtinového nerafinovaného cukru
  • 5 vajec, odděleně žloutky a bílky
  • 60 g tmavé čokolády
  • 1 velký šálek silné kávy (samozřejme kvalitní, možná bude potřeba víc)
  • piškoty nebo piškot
  • kakao na posypání

Nechtěla jsme použít klasický prodávaný piškoty, takže jsem hledala a našla variantu s klasickým lehoučkým piškotem na plech. Nejen že si ho uděláte podle sebe, je s ním taky míň práce.

Můžete zkusit třeba tenhle piškot… Ušleháme sníh ze 4 bílků, do něj pak vmícháme 2 lžíce cukru (třtinovýho). Ve vedlejší misce důkladně smícháme 4 žloutky se 2 lžícemi cukru. Když máme dopředu umícháno, lehce vmícháme sníh a nakonec 8 lžic hladké mouky. Směs rozetřeme na plech a pečeme do zezlátnutí při 160 stupních.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

V misce smícháme žloutky s cukrem. Mícháme dobře několik minut, aby nám vznikla krásná hmota.

V další misce vyšleháme bílky. Ručně to už dá o něco víc práce, šlehejte až do stádia, kdy to bude držet krásný špičky. Podle Zuzčiných slov do doby, kdy při obrácení misky sníh stále drží uvnitř a na podlaze nic nepřistane. Nemusíte to samozřejmě hnedka zkoušet a riskovat, ono to poznáte už při naklánění misky.

Do směsi žloutků s cukrem vmícháme mascarpone, pěkně zlehka, ale důkladně. Poté rozpuštěnou čokoládu. A nakonec sníh z bílků. Tady to chce fakt opatrně postupně vmíchávat.

Nyní už můžeme přejít k vrstvení surovin do formy.

Pokud máte piškot na plech jako já, ukrojte kus tak akorát velký do formy. Pokapejte dobře jednu jeho stranu kávou a dejte piškot toutu stranou na dno formy. Stejně dobře pokapejte i vrchní stranu. Pokud máte klasický podlouhlý piškoty, tak ty opatrně namáčejte do kávy, pěkně z obo stran.

A teď přijde na řadu krém. Pokud děláte jen jedno velké tiramisù, můžete použít polovinu všeho krému. V opačném případě si to rozvrhněte tak, aby vám zbylo ještě na skleničky . Krém pěkně uhladíte, aby byl připravený na položený další piškotový vrstvy.

Opět dáte vrstvu piškotu a na ni přijde ještě jedna krémová.

Samotný vršek té nádhery posypeme kakaem a můžeme přidat čokoládový hoblinky.

To stejný uděláme i v případě, že děláme tiramisù do skleničky. Vstvíme a nezapomeneme na poprášení kakaem.

U tiramisù do formy přikryjeme folií, alobalem nebo víkem a uložíme do lednice, kde to necháme několik hodin tuhnout. U skleničky jen zavíčkujeme.

Docela často se přidává do týhle dobroty taky rum.

Recept na klasickou podobu týhle delikatesy najdete u Zuzky – tady.

Domácí čokoládové tiramisù

Domácí čokoládové tiramisù - recept

dify.cz

2 ks komentářů