Coco glucoside, tekutý tenzid do naší kosmetiky

Použití coco glucosidu v diy kosmetice k výrobě šamponů a mycích přípravků

Coco glucoside je jednou z těch látek, díky kterým můžeme doma vyrábět šampony, sprchové gely a všechny ostatní produkty, které myjí a pění. Jak s coco glucosidem tedy naložit a jak ho v naší kosmetice využít?

Co je coco glucoside?

Coco glucoside je takzvaná neiontová povrchově aktivní látka (nebo taky neiontový tenzid nebo surfaktant). Její přínos pro nás spočívá v tom, že umožňuje rozpouštění a odstraňování nečistot včetně mastnoty. Ostatně přesně k tomu samému účelu používáme nejznámější tenzid alias mýdlo.

Tento tenzid se považuje za jemný, vhodný pro všechny typy pleti i pro vlasy. Vyrábí se reakcí alkoholu získaného z kokosu s cukry. Považuje se tak za přírodní (i když samozřejmě je výsledkem reakcí řízených člověkem abyl nějakým způsobem zpracován) a je schválen pro použití do přírodní kosmetiky organizacemi, jako je třeba ECOCERT. Najdeme ho proto v kosmetických přípravcích splňujících normy pro přírodní kosmetiku a v produktech pro děti a citlivou pleť.

Nicméně, je třeba taky říct, že i přestože je tato látka dobře hodnocena a všeobecně dobře snášena, může způsobit alergické reakce.

Je považován za snadno rozložitelný a (relativně) přátelský k životnímu prostředí.

Vlastnosti coco glucosidu

Coco glucoside vypadá jako hustší nažloutlá neprůhledná kapalina. Má vysoké pH, někde kolem 12. Sám o sobě tedy nepotřebuje konzervovat, ovšem pro použití na tělo i vlasy je třeba ho ředit a pak už konečný produkt konzervovat nejspíš potřebujeme.

Snadno ho smísíme s vodou, dobře funguje po boku dalších tenzidů.

Jak a kam se coco glucoside používá?

Coco glucoside ve výrobcích plní dvě základní úlohy – slouží jako mycí složka a také jako složka pěnivá. Kromě toho funguje i jako emulgátor. Což oceníme například proto, že nám umožní do produktu snadno vmíchat olej i esenciální oleje.

Tento tenzid využijeme tedy při výrobě kosmetiky a drogerie – šamponů, sprchových a mycích gelů, produktů na holení, koupelových pěn, a taky čistících prostředků všeho druhu.

Samotné použití coco glucosidu je vcelku jednoduché. Stačí ho naředit v požadovaném poměru vodou nebo jinou tekutinou, přidat aktivní látky a konzervant. Směs můžeme dle potřeby zahustit.

Dávkování coco glucosidu:

  • Produkty se slabšími mycími schopnostmi (gely na obličej a podobně): 10-20 % z celkové váhy
  • Produkty se silnými mycími/pěnivými schopnostmi (šampony, náhrady mýdel, pěny): 15-30 % z celkové váhy
  • Maximální doporučovaná koncentrace: 40 %

Já sama vidím využití coco glucosidu hlavně v šamponu, vlasy se s ním myjí příjemně a skutečně je krásně umyje (recept jsem připravovala pro ebook). Určitě je taky zajímavé s ním připravit čistící prostředky, hlavně jar na nádobí. Jinak nejsem moc příznivcem různých mycích gelů, takže na ty se zatím nechystám.

 

Pár výrobků s coco glucosidem najdete taky mezi recepty na kosmetikahrou, a to konkrétně sprchový gel s vůní bylin, květinový sprchový gel a taky bylinkový šampon.

A samozřejmě, taky ho na kosmetikahrou můžete koupit – tady :).

Coco glucoside v diy kosmetice (výroba šamponů a spol)

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky