Citronový esenciální olej

Použití citronového esenciálního oleje pro zdraví a v kosmetice

Citronový esenciální olej patří mezi ty „nejobyčejnější“. S vůní citronu se setkáme všude možně, je čistá, je svěží a zlepšuje náladu. Citronový EO toho v sobě ukrývá ale mnohem víc…

O citronovém EO

Citronový esenciální olej často skutečně vypadá jako právě vymačkaný ze zralého citronu. Má žlutou barvu, která se může pohybovat na škále od bledé až po sytou. Je řidší konzistence. Připravuje se nejčastěji mechanickým lisováním zastudena. Setkáme se však i s olejem získaným parní destilací. Mezi oběma verzemi je velký rozdíl, viz dále…

Vůně tohoto oleje je silná, ovšem poměrně rychle vyprchá, podobně jako u jiných citrusových EO. V kompozici tvoří vrchní tóny, ve vonných směsích ho proto zachytíme okamžitě, ale rychle se vypaří (doslova:)).

Složení citronového EO

Nejvýraznějším komponentem je limonen. Ten mu dává tu typickou „šťavnatost“ a citrusovost. Tuto stejnou látku můžeme zaregistrovat i v jiných olejích či surovinách, které nemají s citrusy nic společného. Třeba v citronové trávě a mnoha kultivarech bylin, které voní po citronech. Dále v oleji najdeme látky jako linalool, nerol, neral, geranial a mnohé další. Některé z nich se často používají v kosmetice či potravinách zejména k dodání aroma.

Pozor na fototoxicitu

Citrusové oleje se neodmyslitelně asociují s fototoxicitou. Což velmi jednoduše znamená, že pokud takový olej použijeme, tak se naše pokožka stane mnohem citlivější na sluneční paprsky. Snadno tak může dojít k negativní reakci.

Jak už jsem zmínila, existují dva druhy citronového esenciálního oleje. Běžnější je ten mechanicky lisovaný a právě tento je fototoxický. Druhá, destilovaná verze oleje citlivost na slunečné záření nezpůsobuje.

Fototoxicita je problémem nejen pro citlivou pokožku a řešíme ji hlavně v létě. Někteří zcela vypouštějí citrusové oleje v létě, jiní doporučují držet se maximálně 2% podílu tohoto EO ve směsi. Více o fototoxicitě v tomto článku.

Účinky citronového EO

Citron má mnoho zajímavých účinků, některé z nich jsou poměrně všeobecně známé. Tento EO má zejména účinky: antimikrobiální, antiseptické, antirevmatické, diuretické, tonizační. Tento olej také nemá ráda řadu druhů hmyzu. Zlepšuje náladu, dodává energii. Také se říká, že pomáhá snižovat kyselost v těle, s tímto právě souvisí řada jeho konkrétních účinků.

Hodí se tedy jak pro inhalaci tak pro přípravu produktů určených k mazání na pokožku.

Použití citronového EO

Možností, jak benefitovat z účinků tohoto EO, je spousta.

Produkty na pleť a pokožku. V těchto produktech se cení hlavně antimikrobiální a antiseptické účinky, je tedy vhodný pro pleť se sklony k zánětům a pupínkům. Osvěžuje, rozjasňuje, hodí se pro povadlou pleť. Používá se také ke snížení produkce olejů.

Vlasy. Někteří si ho oblíbili pro jeho blahodárné účinky na pokožku a také jako prostředek k posílení vlasů a zvýšení lesku.

Psychika. Tady je ohromný výčet situací, kdy ho oceníme. Patří sem určitě stresové situace, zhoršená nálada, potřeba koncentrace, napětí, pocit vyčerpání a tak dále.

Boj proti běžným chorobám a posílení imunity. Citron pomáhá v boji s nachlazením, angínou, chřipkou a dalšími virovými a bakteriálními chorobami, čistí vzduch a působí také proti plísním a plísněni způsobeným onemocněním.

Co s ním vyrobit?

Citronový EO se hodí snad do jakéhokoliv typu produktu. Užijeme ho v kosmetice – v pleťových, tělových produktech, mýdlech a produktech na vlasy, třeba také v univerzálních mastičkách. Zrovna tak ho můžeme zakomponovat do výrobků do domácnosti – do osvěžovačů vzduchu, mycích, čistících a pracích produktů.

 

Citronový esenciální olej je určitě dobrou volbou pro začátečníky a také se hodí do sady základních esenciálních olejů pro univerzální využití.

Pokud ho ještě nemáte, můžete ho koupit tady.

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky ebook