Celozrnný koláč s banánem a lískooříškovou drobenkou

Celozrnný ovesno pšeničný koláč s banánem

Málokdy se peče skutečně úplně celozrnně. Prý to nejde dobře, prý je pak to těsto moc těžké. Tenhle koláč z doma namletých celých obilných zrnek a ovesných vloček je ale tak lehký a zároveň krásně zasytí. Má úžasnou „celozrnnou“ chuť a pečený banán mu dodává pohádkovou sladkost. A lískooříšková drobenka? No ochutnejte sami. PS: banán se tak rozvoní, že si budete chtít popálit pusu a hnedka ochutnat. Doporučuju zapřít se a chvíli počkat :)

Na malou kulatou formu potřebujeme:

  • 1 šálek celé pšenice
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 lžíce domácího vanilkového cukru (recept)
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 125 g jogurtu
  • 5 lžic mléka
  • 1 lžička vinného kamene/ bio kypřícího prášku
  • 1 malý banán
  • hrstička lískových oříšků
  • asi 0,75 cm silný plátek másla
  • olivový olej na vymazání formy

Celá pšeničná zrna nameleme (v klasickém mixéru) tak, abychom dostali strukturu podobnou celozrnné mouce. K pšenici přidáme ovesné vločky a lněné semínko a pokračujeme v mixování, aby se mám vločky přeměnily v hrubou ovesnou mouku.

Tuto směs smícháme s cukrem, jogurtem a mlékem. Jakmile dostaneme konzistenci těsta, dobře vmícháme ještě vinný kámen. Těstem vyplníme formu, kterou jsme předem vymazali olivovým olejem. Těsto pěkně uhladíme a naklademe na něj kolečka banánu.

V malé mističce smícháme změklé máslo a namleté (klidně i na hrubo) lískové oříšky. Tuhle směs použijeme jako drobenku – jejími kousíčky zasypeme vršek koláče.

Dáváme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi 25 minut, testujeme párátkovou metodou.

Tenhle koláč je přesně dle mých představ. Korpus je lehký, ale jak říkám krásně celozrnný – naše mouky totiž skutečně mají chuť. Banán na vršku tvoří tu sladkou část, voňavou a šťavnatou. A drobenka dodá další zajímavou strukturu. Mňam.

Celozrnný koláč z pšenice a ovsa s banánem

Celozrnný koláč s banánem a lískooříškovou drobenkou

dify.cz
[jetpack-related-posts]