Dortíky jsou jako synonymum hříchu. Některé jsou ale i vcelku zdravé, jako ty naše :). Prvním oříškem je korpus, který bývá pěkně z bílé mouky a cukru. V našem ale najdete jen pomletá pšeničná zrnka a oves a taky se nám tam povedlo vpašovat lněné semínko a otruby! Není to taková ta nadýchaná struktura připomínající molitan. Je to moc dobrý základ s plnou obilnou, lehce nasládlou chutí. Dalším problémem bývají různé krémy. Ten náš je ale udělaný jen z přírodního smetanového sýru a trošky domácího vanilkového cukříku. A to je s jahodami naprosto neodolatelná kombinace!
Co potřebujeme na korpus (průměr asi 17 cm):
- 1 šálek celé pšenice
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/4 šálku lněného semínka
- 1/4 šálku kefíru
- 1/4 šálku otrub
- 1 šálek mléka
- 2 lžíce domácího vanilkového cukru (recept)
- 1 lžička vinného kamene/ BIO prášku do pečení
- olej na vymazání – u mě oliva
Co potřebujeme na obložení:
- 200 g čerstvého smetanového sýra/lučiny/tvarohu
- 3 lžíce domácího vanilkového cukru
- jahody
Pšenici se lněným semínkem nameleme v mixéru na hrubou mouku. K tomu ještě přidáme vločky a necháme ještě chvilku mixovat. Výsledek bude připomínat spíš krupici než mouku. Do této suché směsi přidáme všechny další ingredience na korpus, akorát vinný kámen/prášek do pečení necháme stranou. Vše dobře promícháme, aby nám vzniklo pěkné těsto. Nakonec vmícháme i ten prášek.
Těsto nalijeme do formy předem vymazané olejem. Nakonec uhladíme a pečeme asi 25 minut na 180 stupňů. Když párátkovou metodou ověříme, že máme hotovo, vyndáme a necháme vychladnout.
V misce důkladne promícháme sýr/tvaroh s cukrem – nejlépe přidáváme podle chuti. Tímto krémem potíráme korpus a můžeme si nechat ještě nějaký ten krém na vyvýšený střed.
Na krém pokládáme kousky jahod – já jahody pokrájela naplacato, ale fantazii se meze nekladou, že :)
Ideální je pak dortík uložit do lednice, aby nám krém trošku ztuhnul.
Docela zásadní ingrediencí je vanilkový cukr – a ten pravý domácí nic nenahradí. Pokud ještě nemáte tu svoji cukříkovou skleničku, doporučuju hned koupit vanilkový lusk a vyrobit si ho. Je to neuvěřitelně rychlé, levné a ta chuť + vůně. Recept na cukřík najdete tady.
Forma na dort – asi jste si všimli, že nemám tu správnou dortovou formu. Mám jen jednu příliš velkou, takže zatím improvizuju. Na korpus se dá použít jakákoliv a pak se dá kolem dortíku obtočit pečící papír. Sice to není plnohodnotná náhrada formy, ale na korigování jahod i krému postačí :).
Mám to v míse :-) ale bojím se :-) …. nejradeji bych tam pridala vejce …. moc se tesim na vysledek
Tak jak to dopadlo?? Já jsem právě „bezvaječná“ – spíš s vajíčkama nepeču, i když je mam jinak moc ráda. Doufám, že Ti dortík vyšel dobře :)