Celozrnný dortík s jahodami a vanilkovým krémem

Celozrnný jahodový dortík s vanilkovým krémem

Dortíky jsou jako synonymum hříchu. Některé jsou ale i vcelku zdravé, jako ty naše :). Prvním oříškem je korpus, který bývá pěkně z bílé mouky a cukru. V našem ale najdete jen pomletá pšeničná zrnka a oves a taky se nám tam povedlo vpašovat lněné semínko a otruby! Není to taková ta nadýchaná struktura připomínající molitan. Je to moc dobrý základ s plnou obilnou, lehce nasládlou chutí. Dalším problémem bývají různé krémy. Ten náš je ale udělaný jen z přírodního smetanového sýru a trošky domácího vanilkového cukříku. A to je s jahodami naprosto neodolatelná kombinace!

Co potřebujeme na korpus (průměr asi 17 cm):

  • 1 šálek celé pšenice (koupit)
  • 1 šálek ovesných vloček (koupit)
  • 1/4 šálku lněného semínka (koupit)
  • 1/4 šálku kefíru
  • 1/4 šálku otrub (koupit)
  • 1 šálek mléka
  • 2 lžíce domácího vanilkového cukru (recept)
  • 1 lžička vinného kamene/ BIO prášku do pečení (koupit)
  • olej na vymazání –  u mě oliva

Co potřebujeme na obložení:

  • 200 g čerstvého smetanového sýra/lučiny/tvarohu
  • 3 lžíce domácího vanilkového cukru
  • jahody

Pšenici se lněným semínkem nameleme v mixéru na hrubou mouku. K tomu ještě přidáme vločky a necháme ještě chvilku mixovat. Výsledek bude připomínat spíš krupici než mouku. Do této suché směsi přidáme všechny další ingredience na korpus, akorát vinný kámen/prášek do pečení necháme stranou. Vše dobře promícháme, aby nám vzniklo pěkné těsto. Nakonec vmícháme i ten prášek.

Těsto nalijeme do formy předem vymazané olejem. Nakonec uhladíme a pečeme asi 25 minut na 180 stupňů. Když párátkovou metodou ověříme, že máme hotovo, vyndáme a necháme vychladnout.

V misce důkladne promícháme sýr/tvaroh s cukrem – nejlépe přidáváme podle chuti. Tímto krémem potíráme korpus a můžeme si nechat ještě nějaký ten krém na vyvýšený střed.

Na krém pokládáme kousky jahod – já jahody pokrájela naplacato, ale fantazii se meze nekladou, že :)

Ideální je pak dortík uložit do lednice, aby nám krém trošku ztuhnul.

Docela zásadní ingrediencí je vanilkový cukr – a ten pravý domácí nic nenahradí. Pokud ještě nemáte tu svoji cukříkovou skleničku, doporučuju hned koupit vanilkový lusk a vyrobit si ho. Je to neuvěřitelně rychlé, levné a ta chuť + vůně. Recept na cukřík najdete tady.

Forma na dort – asi jste si všimli, že nemám tu správnou dortovou formu. Mám jen jednu příliš velkou, takže zatím improvizuju. Na korpus se dá použít jakákoliv a pak se dá kolem dortíku obtočit pečící papír. Sice to není plnohodnotná náhrada formy, ale na korigování jahod i krému postačí :).

Zdravější celozrnný dortový korpus

Recept na zdravější jahodový dortík

Celozrnný dortík s vanilkovým krémem a jahodami

Celozrnný jahodový dortík

 

dify.cz

2 ks komentářů

    1. Tak jak to dopadlo?? Já jsem právě „bezvaječná“ – spíš s vajíčkama nepeču, i když je mam jinak moc ráda. Doufám, že Ti dortík vyšel dobře :)