Celozrnné kakaové muffiny s banánem

Celozrnné ovesno pšeničné muffiny s banánem a kakaem

Při zjišťování rozdílů mezi cupcakem a muffinem jsem narazila na jednu zajímavou věc – muffiny se řadí spíš k pečivu typu chleba/chlebíčky (breads), zatímco cupcaky jsou skutečně miniaturní dortíčky (cakes a se vším všudy). Tenhle koncept se mi zamlouvá. Tyhle muffiny mu naprosto odpovídají – nejsou nijak sladké a dají se namazat něčím dobrým nebo být třeba společností pořádnému jogurtu.

Na 12 ks potřebujeme:

  • 1 střední banán
  • 1 šálek celých pšeničných zrn
  • 1 + 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/2 šálku ovesných otrub
  • 1 lžíci cukru
  • 3 lžíce burákového másla – recept tady
  • 5 lžiček kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 vajíčka
  • 2 lžičky vinného kamene
  • volitelné: troška kvalitní čokolády na vršky

Upozornění: pokud chcete vyloženě sladké muffiny, přidejte sladidlo, na vlastní nebezpečí :)

Zrnka pšenice umeleme (umixujeme). Poté k ní přidáme šálek ovesných vloček, otruby a cukr. Zase to mixnem. Dosáhneme směsi podobné mouce, Tu přeneseme do velké mísy a smícháme s půl šálkem celých ovesných vloček, burákovým máslem, kokosovým olejem, kakaem a vajíčky. Vše dobře promícháme.

Do těsta přidáme na drobné kousky nakrájený banán. Opět dobře promícháme. Nakonec ještě přijde vmíchat vinný kámen.

Těsto plníme do forem nebo muffinových košíčků. Na vršek můžeme dát trošku drcené čokolády.

Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.

Celozrnný muffin s banánem a kakaem

Celozrnné kakaové muffiny s banánem