Celozrnné dvojitě sýrové sušenky

Celozrnné sušenky se dvěma sýry

Že sýrové sušenky frčí, to mi nemohlo uniknout. Klasickou verzi z bílé mouky jsem ale zavrhla. Pro začátek jsem tedy dala celozrnnou a do těsta jsem k tomu nacpala i mozzarellu. Výsledkem jsou dvojitě sýrové celozrnné sušenky, které chutnají skvěle i bez vína :)

Co potřebujeme:

  • 200 g celozrnné mouky
  • 90 g másla
  • 50 g strouhané mozzarelly
  • 1/4 lžičky mleté papriky –  u mě asi půl na půl pálivá a sladká
  • 4 lžíce vlažné vody
  • asi 20 g (nebo víc) dobrého sýru na posypání – typu parmezánu, španělského zralého sýru apod.
  • sůl – množství dle vaší zkušenosti, doporučuju maličko ochutnat těsto

Z mouky, másla, mozzarelly, mleté papriky, soli a vody vypracujeme těsto. Pokud ručně, pravděpodobně bude potřeba opravdu použít ruku, aby se máslo dobře zpracovalo.

Když máme ze surovin pěknou hmotu, musíme se rozhodnout, jak sušenky budeme tvarovat. Já volila klasický postup – z těsta udělat váleček, dát ho vychladit a ztuhlý nakrájet na plátky asi 3-4 mm silné. Dát na plech. Můžete ale klidně i válet a vykrajovat tvary, jak je libo.

Když máme jednotlivé kousky na plechu, nastrouháme si sýr. Na každou sušenku dáme malou (nebo velkou) hromádku sýra a přidáme pár zrnek soli. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů. U mě se peklo 15 minut, doporučuju ale bedlivě sledovat barvu :)

Celozrnné sýrové sušenky

Celozrnné sýrové sušenky s parmezánem

dify.cz