Brokolice je velmi zdravá zelenina, která ovšem ne každému chutná. Myslím ale, že na zelených slaných placičkách s jemnou chutí česneku si pochutná každý.
Brokolice velmi příznivě působí na naše trávení a prokázaly se její účinky v prevenci rakoviny prostaty. Konzumací brokolice také chráníte své srdce, zlepšíte imunitu a podpoříte svůj klidný spánek. Zelená brokolice je zásobárnou vitamínů, minerálů a také vlákniny.
Obsahuje:
- B6, B12, C, D, E
- draslík, hořčík, selen, vápník, železo
- karoten, kyselina listová
Na brokolicové placičky (2 – 3 porce) bude zapotřebí:
- celá brokolice
- 2 vajíčka
- 50 g pohankové mouky
- 2-3 stroužky česneku
- lžíce na malé plátky nakrájeného parmazánu
- sůl
- můžete přidat také lněné semínko
Brokolici omyjeme, nakrájíme a uvaříme. Necháme ji vychladnout a poté rozmixujeme (mohou zbýt menší kousky brokolice). Přidáme 2 vajíčka, mouku a rozmačkaný česnek. Osolíme a vmícháme sýr. Můžeme přidat také lněné semínko. Lžíci směsi dáme na zahřátou pánev a rozprostřeme. Pečeme z každé strany zhruba minutu. Můžeme také „smažit“ na troše včelího vosku.
Doporučuji podávat se zeleninovým tvarohem. Recept naleznete zde.