Brokolicová směs s parmezánem a bazalkovým olejem

Brokolice s mrkví a hráškem s parmezánem a bazalkou

Včera nám v košíku skončila taková menší brokolice. Byla nádherná a i když jsem neměla nic brokolicového v plánu, prostě musela jít s náma. Nechtěla jsem ji zapékat, nechtěla jsem ji v páře… měla jsem pocit, že to chce něco výrazného, a lehkého zároveň. Taky mi na mysl přišlo bazalkové pesto. To ale zase nemá cenu dělat v tak malé dávce a větší bysme prostě nesnědly. Takže to dopadlo takto… orestovaná brokolice s mrkví a hráškem s parmezánem a pár brambůrků, s bazalkovo česnekovým olejem navrch.

Co jsem použila (na 2 porce):

  • 1 menší brokoličku
  • 2 střední mrkve
  • asi hrst mraženého hrášku
  • pár brambor
  • asi 5 větších listů bazalky
  • 1 lžíci olivového oleje extra virgin + 1 lžíci pod zeleninu
  • střední stroužek česneku
  • mořskou sůl
  • parmezán (může být i jiný výraznější sýr)

Brambory zcela klasicky uvaříme.

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kousky – já zvolila takové menší hranolky. Na pánvičku dáme asi lžíci olivového oleje a na něj mrkev. Ideálně přiklopíme pokličkou.

Mezitím omytou brokolici začneme porcovat na růžičky případně krájíme ještě na menší kousky. Jakmile mrkev malinko zesvětlá, promícháme ji a přidáme k ní brokolici a opět přikryjeme. Já přidala ještě pár lžic vody, aby se to nepřichytlo. Teď už je to jen otázka dalších pár minutek, než brokolice povolí a zelenina bude ready k servírování.

Taky musíme mít připravený hrášek – množství odměříme do misky a zalijeme vařící vodou. Až nám všechen chytí zase krásnou sytou barvu a prohřeje se, slijeme vodu. Hrášek pak přidáme k zelenině na pánev.

Poslední krok je příprava oleje – bazalku nasekáme na kousíčky, česněk prolisujeme a obojí smícháme s olivovým olejem.

Na talíř navršíme zeleninovou směs, vedle brambůrky, všechno hezky posolíme a zakapeme olejem. Nakonec ještě přistrouháme parmezán.

Brokolicovo mrkvová směs s hráškem a bazalkovým olejem

Restovaná brokolice s mrkví, hráškem a parmezánem

dify.cz
Countrylife.cz