Bramborový salát s pečenou paprikou / ensalada de patata y pimiento asado

Lehký bramborový salát s čenou paprikou a cibulkou a olivovo-ančovičkovou pastou

Na tenhle salát přišla řada ve chvíli, kdy se mi nechtělo do přílišného vaření. Je jednoduchý a moc dobrý. Oproti klasice je docela dost odlehčený. Místo majonézy v něm najdeme pastu z černých oliv a ančoviček. Výborná věc!

Co potřebujeme:

  • brambory
  • červenou papriku
  • menší cibulky
  • anovičky, aspoň 2-3 kousky na osobu
  • černé olivy
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, třeba mořskou

Paprice vykrojíme vnitřek a odstraníme celou část se stopkou. Cibulku oloupeme a zabalíme do alobalu. Obojí dáme na plech do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Po půl hodině zkontrolujeme, jestli už jsou papriky změklé. Upozorňuju, že pečené papriky aneb pimientos asados jsou chlubou španělské kuchyně a na internetu je k najití mraky receptů. Větsinou se papriky dělají dlouho a úplně do měkka, každou chvíli se otáčejí. Pro potřeby salátu ale preferuju ještě trošku pevnější papriku a bez otáčení to ty moje taky bez problému přežijou :).

Brambory uvaříme ve slupce, já použila můj božský papiňák. Uvařené je pak oloupeme.

Takže máme oloupané vařené brambory, které nakrájíme na kousky, k tomu přidáme pečenou papriku taky nakrájenou na kousky a rozkrojenou cibulku, kterou rozebereme na vrstvičky. Všechno to pěkně naskládáme na talíř. A lehce posolíme.

Teď už jen udělat pastu. Pokud máte šikovný malý mixérek, určitě to bude bezva. Pokud ne, můžete to udělat jako já. Ančovičky a olivy nejdřív nakrájet a potom v misce ještě dorozmačkat. A to pěkně za přítomnosti olivového oleje pro lepší konzistenci. Tuhle pastu pak pěkně umístíme do středu talíře, to všechno se  dá ještě zakápnout olejem a můžem se pustit do toho.

Katalánský bramborový salát s paprikou a olivovou pastou

dify.cz