Bramborová polévka s hlívou (a z pomalého hrnce)

Bramborová polévka z pomalého hrnce

Bramboračka, další česká klasika, která pořádně potěší za sychravého počasí. Velmi dobře se dá udělat i s hlívou, ta sice není aromatická jako sušené houbičky, ale je kdykoliv po ruce. A nejideálnější je k přípravě přizvat i pomalý hrnec.

Co potřebujeme (na asi 4 porce):

  • asi 1/4 kostky másla
  • hlívu – 200-300 g
  • brambory – u mě asi 450 g
  • mrkev – u mě 2 střední
  • bílou ředkev – dala jsem půlku
  • 2 cibule
  • asi 1,3 l vývaru
  • česnek – 1-4 stroužky podle chuti
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • majoránku
  • sůl a pepř
  • trošku mouky dle výběru na „jíšku“

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, totéž uděláme s brambory. Cibuli pokrájíme.

Na másle lehce osmahneme zeleninu, později přidáme i cibuli. Když už všechno chytlo barvičku, zasypeme troškou mouky a nakonec přidáme i kmín. Opět necháme osmahnout. Když máme hotovo, můžeme všechno přenést do pomalého hrnce.

Do pomaláče dále přidáme brambory, na proužky nakrájenou hlívu, vývar, osolíme + opepříme a přidáme česnek.

Necháme pomalit a v okamžiku, kdy jsou brambory měkké, přidáme majoránku podle chuti a případně dosolíme a můžeme podávat.

Bramborová polévka z pomalého hrnce s hlívou

dify.cz
Countrylife.cz