Tyhle muffiny jsou skoro k nerozeznání od klasických z pšeničné mouky. Mají krásnou zlatavou barvu a lákavou sladkou vůni. Dá se do nich přidat cokoliv, my daly datle a zlaté rozinky. Výjimečně jsme je udělali do malinkých košíčků a to bylo jedině dobře. Jsou totiž poměrně sladké a tak se docela hodí, když máte malé vydání a můžete to „dávkovat“ :).
Co je potřeba:
- 200 g rýže nebo rýžové mouky, my měly celozrnnou rýži a namlely ji
- 4 lžíce tapiokového škrobu
- 150 g jogurtu
- 100 ml mléka
- 80 g másla
- 60 g nerafinovaného třtinového cukru, na část můžeme použít domácí vanilkový cukřík
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- datle a rozinky nebo cokoliv podle chuti
Umícháme žloutky s cukrem a poté přidáme mléko, jogurt a rozpuštěné máslo.
Bílky si vyšleháme na sníh.
V míse smícháme rýžovou mouku (dobře umletou rýži), tapioku, cukr, skořici, sodu a sůl. Pak k tomu přidáme tekutou směs a zase dobře promícháme. Nakonec ještě přijde lehce vmíchat sníh. Teď máme těsto hotové a můžeme přidat další extra ingredience jako právě pokrájené datle nebo rozinky.
Těstem plníme košíčky a pečeme na 180 stupňů. Párátkovou metodou testujeme, jestli už jsou hotové. (pekly jsme tentokrát ve speciální muffinové pánvi a ještě v miniaturní verzi, takže čas radši nechám na každém)
…muffiny vypadají zajímavě s těmi „oky“ :) …tapiokový škrob, hmm zajímavá ingredience :) rozhodně vypadají moc chutně :)
http://nm-fitness.blogspot.cz/
Po vytažení z trouby vypadaly jako malinký houbičky :) byly ale úplně parádní, zase je to důkaz, že bezlepkový pečení jde! :)