Bezlepkové muffiny s datlemi a rozinkami

Zdravější verze muffinů bez lepku

Tyhle muffiny jsou skoro k nerozeznání od klasických z pšeničné mouky. Mají krásnou zlatavou barvu a lákavou sladkou vůni. Dá se do nich přidat cokoliv, my daly datle a zlaté rozinky. Výjimečně jsme je udělali do malinkých košíčků a to bylo jedině dobře. Jsou totiž poměrně sladké a tak se docela hodí, když máte malé vydání a můžete to „dávkovat“ :).

Co je potřeba:

  • 200 g rýže nebo rýžové mouky (koupit), my měly celozrnnou rýži a namlely ji
  • 4 lžíce tapiokového škrobu
  • 150 g jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 80 g másla
  • 60 g nerafinovaného třtinového cukru (koupit), na část můžeme použít domácí vanilkový cukřík
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice (koupit)
  • 1/2 lžičky soli
  • datle (koupit) a rozinky (koupit) nebo cokoliv podle chuti

Umícháme žloutky s cukrem a poté přidáme mléko, jogurt a rozpuštěné máslo.

Bílky si vyšleháme na sníh.

V míse smícháme rýžovou mouku (dobře umletou rýži),  tapioku, cukr, skořici, sodu a sůl. Pak k tomu přidáme tekutou směs a zase dobře promícháme. Nakonec ještě přijde lehce vmíchat sníh. Teď máme těsto hotové a můžeme přidat další extra ingredience jako právě pokrájené datle nebo rozinky.

Těstem plníme košíčky a pečeme na 180 stupňů. Párátkovou metodou testujeme, jestli už jsou hotové. (pekly jsme tentokrát ve speciální muffinové pánvi a ještě v miniaturní verzi, takže čas radši nechám na každém)

Domácí muffiny z rýžové mouky s datli a rozinkami

Domácí bezlepkové muffiny

dify.cz

2 ks komentářů

    1. Po vytažení z trouby vypadaly jako malinký houbičky :) byly ale úplně parádní, zase je to důkaz, že bezlepkový pečení jde! :)