Barevná rýže s krůtím a kari omáčkou

Barevná rýže s krůtím masem, hráškem a studenou kari omáčkou

Curry nebo pěkně po česku kari mě už pěkně dlouhou láká. Problém však nastal ve chvíli, když jsem si ho koupila, naivně si myslela, že kari je kari a ejhle, byla to verze vylepšená o mouku a spoustu dalších lahůdek. A já zrovna vysadila potraviny s lepkem. Naštěstí se ale sáček s pravým kari kořením na mě jednoho dne usmál v indickém shopu a já do toho šla podruhé. Tentokrát s mnohem lepšími výsledky.

Tento pokrm je jednoduchý, rychlý a lehký a hodí se i s sebou jako rýžový salát.

Co potřebujeme – vše v množství odpovídajícím počtu strávníků

  • barevná rýže, v mém případě směs parboiled, červené a divoké rýže
  • krůtí maso
  • mražený hrášek

Barevná rýže - směs parboiled, červené a divoké rýže

Na studenou kari omáčku – množství na 2 porce:

  • 3 lžíce bílého jogurtu, nejlépe domácího
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1,5 lžičky curry – množství podle chuti, ale vybírejte kvalitní curry – bez ingrediencí jako je škrob atd.
  • pár kapek čerstvé citronové šťávy
  • 1/3 lžičky soli

Klasicky dáme vařit rýži. Abych se přiznala, nikdy se nedržím žádné konkrétní doby vaření, beru to odhadem a otestuju vždycky pár zrnek. Nakrájíme si krůtí maso na drobné kousky, rychle orestume na pánvičce na kapce olivového oleje. Připravíme si taky hrášek – já ho zaliju horkou vodou z konvice a počkám, než dokonale rozmrzne.

Máme uvařenou rýži, připravené maso i hrášek – všechny tři složky smícháme.

Jdeme na jogurtovou kari omáčku. Do malé skleničky dáme tři lžíce jogurtu, lžíci olivového oleje, větší špetku soli (asi 1/3 lžičky), pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Nakonec přidáme asi lžičku a půl curry. Důkladně promícháme a na vzorku rýže ochutnáme. Pokud je třeba, přidáme požadovanou ingredienci. Vznikne nám studená omáčka, kterou zalijeme směs rýže s masem a hráškem.

Barevná rýže s krůtím masem, hráškem a jogurtovou kari omáčkou