Balkán s bylinkama a olejem do salátu

Naložený balkánský sýr s olivovým olejem a bylinkami

Poslední dobou jsem si hodně oblíbila saláty k obědu. Zeleninu v práci nakrájím a přidám k ní další sytící složku – nejradši sýr nebo tuňáka. Takhle to praktikuju tak třikrát týdně minimálně. Je to parádní. Bylo mi ale líto, že jsem nemohla příliš dobře použít čerstvý bylinky. Naštěstí to ani moc nebolelo a přišel nápad „obylinkovat“ to, co si do salátu přidám… a speciálně balkán.

Sýr se dá doplnit vším možným, určitě by tam neměl chybět dobrý olej a nějaký ty bylinky nebo koření.

Variací můžeme vykouzlit spousty, takže se neunudíme :).

Co jsem použila:

  • sýr balkánského typu, ten můj už je nakrájený, dáváme pozor na složení, někdy tam jsou schopný vpašovat hrozný věci
  • sušený rajčátko
  • extra panenský olivový olej
  • bylinky – tymián, bazalku a rozmarýn
  • kus chili papričky – tu jsem tam jen vložila, aby uvolnila malinko pálivosti, klidně ji ale můžete pokrájet a nechat

Na přípravu potřebujeme taky uzavíratelnou nádobu, ideálně skleničku jak jinak než ze skla.
Ve skleničce smícháme sýr nakrájený na kostičky, drobně pokrájený rajčátka, nasekaný bylinky, bohatě zakápneme olejem a pak do toho vložíme kousek chili. Zavřeme, promícháme a uložíme do lednice.(Chili pak vyjmu, nejim ji)

Preferuju přidat sůl až na talíři, proto ji tentokrát v mym receptu výjimečně nenajdete :).

Tohle je ideální udělat večer předem, ráno jen naložíme do tašky zeleninu, přidáme skleničku se sýrem a tradáá.

Naložený balkánský sýr s olivovým olejem a bylinkami