Artyčoková tortilla – tortilla de alcachofas

Španělská artyčoková tortilla

Další tortilla v řadě, tentokrát tortilla z artyčoků. Asi není potřeba popisovat, jak moc je dobrá :) Určitě ale stojí za to připomenout, že je jedním z jednoduchých receptů, které nám pomohou vykouzlit zdravé jídlo z artyčoků. Takže pokud vám zbylo pár poupat tohoto chutného bodláku, můžete se pustit do průzkumu dalšího španělského receptu.

Nám se těch artyčoků doma sešlo víc, takže jsem připravila hned dva recepty. Ten dnešní je tím pracnějším a složitejším, ale vězte, že se těch pár minut navíc strávených čištěním poupat vyplatí.

Co potřebujeme:

  • asi 5 středně velkých artyčokových poupat
  • 4 vejce
  • sůl
  • olivový olej
  • 1/4 citronu
  • mísu s vodou

Připravíme si velkou mísu s vodou a vymačkáme do ní citron – do této mísy budeme dávat nakrájený artyčok, aby nám nezhnědnul.

Artyčoky omyjeme (stonkem proti proudu, aby nám do nich nenateklo zbytečně) a vypreparujeme z nich tzv. artyčoková srdíčka. Tedy, odkrojíme stonek a začneme odtrhávat lístky artyčoku. Vnější lístky jsou totiž nepoživatelné a my se potřebujeme propracovat k těm měkčím. Poznáme je podle toho, že je jejich širší část světlejší. Když už jsme se těch tmavých tuhých zbavili, ještě okrojíme spodní část artyčoku – lépe řečeno ta místa, kde byly ty tuhé lístky přirostlé. Nakonec ještě odkrojíme horní zhruba třetinu, tedy odkrojíme špičku poupěte (uvnitř této špičky můžeme najít pár měkkých plátků, ty klidně použijeme do tortilly).

V této fázi vezmeme takto opracované poupě a nakrájíme ho na asi půl centimetru silné plátky. Postupně takto zpracujeme všech pět poupat a vždy hned po nakrájení dáme do mísy s vodou.

Jak krájet artyčoky na tortillu

Příprava artyčoků - jak proti zhnědnutí

Když máme všechny artyčoky připravené, rozpálíme na pánvičce tak dvě lžíce olivového oleje a vsypeme zcezená nakrájená poupata. Občas promícháme, aby se nám to nepřipálilo, a čekáme, až nám artyčoky změknou.

V míse rozšleháme vajíčka a osolíme (v mém případě lžička mořské soli). Vsypeme osmahnuté artyčoky a dobře promícháme. Směs vlijeme zpátky na pánvičku a opékáme. Jakmile se nám začne vrchní strana zatahovat, tortillu otočíme (my si pomáháme talířem). Dopékáme druhou stranu, stačí jen chvilička.

Tuhle artyčokovou omeletu můžeme podávat klidně samotnou nebo jako tapu, dle chuti doplníme salátem.

Španělská artyčoková tortilla

dify.cz