10 tipů, jak se začít více přátelit s kurkumou

Jak používat kurkumu v kuchyni

Už se taky přátelíte s kurkumou? Že né dostatečně?

Kurkuma připomíná zlatý prášek. A to nejen svou barvou. Z hlediska zdravotních přínosů je tak dobrá, že by cenu zlata klidně vyvážila. A taky by si zasloužila celou knihu. Tentokrát se ale nechci věnovat jejímu vlivu na naše zdraví a důvodům, proč bysme ji všichni měli používat. Vzpomněla jsem si na to, jak to ze začátku bylo těžké, jak jsem nevěděla, jak s ní naložit a do čeho ji šoupnout. Takže tady jsem shrnula pár tipů, jak bezbolestně kurkumu zapojit do našeho vaření.

Kurkuma a rýže

Rýže a kurkuma jsou naprosto nepřekonatelná kombinace. A je úplně jedno, jestli uděláme kari nebo jen zlatou rýži. V tom prvním případě to jednoduše znamená směs s omáčkou ochucenou kurkumou. Klidně ale můžeme jen zkusit kurkumovou rýži. To znamená prostě uvařit rýži s kurkumou, případně ještě v začátku můžeme pod rýži dát osmahnutou cibulku.

Další kapitolkou jsou rizota, která jsou jednoduchá, rychlá a s kurkumou i krásně žlutá. Tady je recept na jedno s lilkem a žampiony.

Kurkuma a květák

Květákové recepty jsou děsně v kurzu. Proč tedy nevzít dvě mouchy jednou ranou a nedát dohromady květák s kurkumou? Kombinace je to moc dobrá a výsledek je jak jinak než krásně žlutý :). Zkusit můžete třeba tyhle květákové placičky vylepšené právě kurkumou.

Domácí bezlepkové květákové placky s kurkumou

Kurkumová cuketa

Další kombinace, která mě nadchla, je kombinace cukety a kurkumy. A zase je úplně jedno, jestli to pojmeme jednoduše nebo složitě. Cuketky se smetanovou omáčkou a kurkumou nebo květákovo cuketový nákyp jsou jen dva perfektní příklady.

Smoooothie a kurkuma

Kurkuma se hodí i do pití. A to dokonce i do sladkého! Když ji dáme trošičku, neovlivní nám chuť smoothieho, přesto nám ale dá krásný žluťoučký nádech a taky všechno to dobré, co obsahuje. A to se počítá! Zkusit můžete třeba tento recept.

Kurkumové sušenky

Kurkumové sušenky byl jeden z mých prvních kurkumových receptů. A byly dokonalé. Kombinovaly kurkumu se lněným semínkem a všichni ně koukali. A tak se divili, že tak podivně žlutá věc může být tak dobrá :). A taky jsou dokonalým důkazem toho, že i sušenky mohou být pořádně zdravé. Tady najdete naše dva recepty – sušenky se lněným semínkem a kurkumou a taky kurkumové krekry s mákem.

Žluté salsy

Salsy se občas hodí, je jedno jestli k masu, zelenině nebo třeba do pity. Kurkuma jim dá nejen barvu a zajímavou chuť, ale i pořádnou dávku zdraví prospěšných látek. Nejjednodušší je asi začít s jogurtovými omáčkami, jsou na všechno a stačí na ně jen pár ingrediencí.

Rýžové a bramborové saláty

Studené saláty z brambor nebo rýže mohou být skvělým kompletním jídlem, pokud je dobře sestavíme. A do toho samozřejmě zapadá i kurkuma. Navíc, zase tu máme tu krásnou jasnou barvičku. A stačí tak málo – třeba vzít dobrý olej, sůl, pepř a kurkumu.

Zlaté těstoviny

Další věc, na kterou se chystám, jsou kurkumové domácí těstoviny. Domácí „pasta“ se barví spoustou věcí, tak proč ne třeba kurkumou? Výsledek určitě bude stát za to!

Kurkuma a zelenina

Kurkuma se velmi dobře kamarádí se zeleninou. Můžeme ji proto použít na různě upravenou zeleninu stejným způsobem, jako dáváme třeba pepř. Speciálně rychle osmahnutá zeleninka s troškou soli a kurkumy je velmi jednoduchým způsobem, jak si dopřát trošku tohoto zlatého prášku.

Sýrové a tvarohové pomazánky

Pomazánka je hodně rychlý a jednoduchý způsob, jak kurkumu vpašovat na talíř. Hlavní je mít po ruce nějaký základ (třeba tvaroh nebo žervé) a taky kvalitní pečivo. Naposledy jsem dělala jednoduchou pomazánku s kurkumou a uzenou paprikou.

A co vy?? Máte nějaký oblíbený způsob na použití kurkumy v kuchyni?

dify.cz
Countrylife.cz

2 ks komentářů

  1. Chtěli bychom (vlastně potřebujeme) kurkumu zakomponovat do našeho jídelníčku, ale mám problém s její specifickou chutí. Mám zatím zkušenost, že po přidání i malého množství kurkumy do jiného jídla (polévky apod.) naprosto převládne kurkumová chuť. Chtěl bych se zeptat, ve kterém z uvedených doporučení chutná kurkuma nejméně jako kurkuma? ;) Případně co byste mohla doporučit pro potlačení její chuti při přidávání.
    Děkuji.

    1. Ahoj Michale, mě taky kurkuma zrovna dvakrát nenadchla chutí, ale už mam pár tutovek, kam ji dát. Jsou to teda věci typu „kurkuma se v tom schovala“. Ještě bych ráda do zásoby něco, kde bude zase spíš koncentrovaně a jednou se „zobne“ a dávka bude snědená. Jinak ještě pro připomenutí, kurkuma je podstatně využitelnější pro tělo v kombinaci s pepřem.
      Poslední dobou se mi kurkuma nejvíc zamlouvá v:
      – různých slaných sušenkách, nejlíp se sýrem
      – v „číně“ – takový tý, kde je i troška tekutiny zahuštěný škrobem
      – potom v bramborových jídlech – třeba brambory na plátky s olejem a kurkumou v troubě nebo „bramborový koláč“ čili nastrouhaná brambora, vajíčko, troška mouky a strouhaný sýr, sůl a třeba česnek a dát upéct
      – paella (http://foodnotes.cz/paella-s-morskymi-plody/) a další rizota. Paella se dělá i s masem místo mořských plodů. Třeba kuřecí a nějaká zelenina – rajče, paprika, hrášek, ploché fazolky
      – tvarohový pomazánky

      Někdy je fajn jí namíchat s kari a dost dobře funguje s kajenskym pepřem. A vlastně v té paelle se taky dobře schová, speciálně pokud se dá víc rajčatový složky. Chce to přidávat postupně a zkoušet, kam se dá zajít :)