Sepie s bramborem a zeleninou/ sípia amb patates/ sepia con patatas

Sepie s bramborem a hráškem

Když jsem v kuchařce nalistovala tenhle recept, docela jsem se divila. Na jídelních lístcích na sépii v týhle podobě moc nenarazíte. U spousty místních bych ani neočekávala, že by si jídlo tohohle typu objednali. Je to totiž směs brambor a zeleniny, samozřejmě vylepšená proužky sépie. Má to daleko do těch krásných mořských plodů, na který narazíme v barech i reportážích o místní kuchyni. Je to ale moc dobrý jídlo a taky jednoduchý. A jedinou extra surovinou je sepie. Velmi dobře si ale místo ní dokážu představit i rybu.

Co potřebujeme:

  • sepii – já použila jen její „kloboučky“, měla jsem čerstvé celé sepie. klidně se dají použít i hotové proužky, i zmražené
  • pár brambor
  • dvě čerstvé cibulky
  • dvě menší rajčátka
  • hrstičku mraženého hrášku
  • olivový olej
  • vodu na podlití
  • sůl a pepř

Sepii potřebujeme mít čistou a nakrájenou na proužky. Čistit celou sepii není ta největší zábava, ale je to jednodušší, než se zdá. Odříznou se chapadla, udělá se svislý řez na kloboučku, ten se rozbalí a vyndají se všechny vnitřní části a taky cokoliv tvrdého včetně sepiové kosti. Sloupne se vnější slupička a ta vnitřní taky. Prsty nám napoví, ukážou na tvrdý místa k odstranění. A nakonec ji celou pěkně omyjeme. Pokud máme už mražený připravený proužky, necháme je rozmrazit.

Na přípravu tohohle jídla se nejlíp hodí velká pánev s pokličkou, do který se všechno vejde. Jinak hrnec s nepřilnavým povrchem, pokud možno.

Na pánev dáme olivový olej, tak dvě lžíce, a do něj připravené sepiové proužky.

Cibulku oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Přidáme ji k sepii. Občas promícháváme.

Rajčátka nakrájíme na větši kousky a taky dáme na pánev. Tady malá poznámka k rajčatům – ty se tradičně zbavují zrníček a v tomhle případě se často i loupou. Já nedělám ani jedno z toho – osobně nevidím důvod.

V týhle chvíli obsah pánve trošku podlijeme vodou a osolíme. Přikryjeme pokličkou, nebo alobalem, pokud pokličku nemáme (u alobalu je pak potřeba dát pozor při jeho zvedání, protože se vyvalí horká pára).

Teď už jen čekáme, dokud nejsou brambory měkké. Jakmile jsou, přidáme ještě hrášek – já ho ještě zmražený zalévám vařící vodou a tak ho křísím. Pak stačí jen přecedit a je perfektní.

Na talíři ještě dosolíme a dopepříme.

Pokud se rozhodnete pro variantu s rybou, dejte ji až úplně nakonec.

Spousta Katalánců by pak ještě přidala do jídla věc zvanou picada. Našla jsem verzi utlučenou ze šafránu, vína, anýzovky, piniových semínek a česneku. Taky se v tomhle jídle někdy nechává vyvařit kousek skořicový kůry. Já jsem ale přeci jen zvolila jednodušší a nudnější verzi :).

Recept na katalánské brambory se sepií a zeleninou

Sepie s bramborem a hráškem